Socialstyrelsens Nationella riktlinjer och MS-sjuksköterskan:
I Socialstyrelsens Nationella riktlinjer – Vård vid multipel skleros och Parkinsons sjukdom (2016) rekommenderas att hälso- och sjukvården bör erbjuda personer med MS tillgång till en MS-sjuksköterska (Indikator M12A. Prioritet 2).
Socialstyrelsen skriver vidare att MS-sjuksköterskan har en central roll i det multidisciplinära teamet genom att fungera som koordinator för patient, läkare och andra vårdgivare. MS-sjuksköterskan ansvarar för logistiken, kontinuiteten och tillgängligheten i vården. Detta görs bland annat genom egen mottagning, uppföljningar av patientens läkemedelsbehandling via telefon och kontakt med andra vårdgivare inom exempelvis kommunal verksamhet eller primärvården. Med hjälp av detta arbetssätt kan vården snabbt agera på patientens uppkomna besvär eller behov i olika sjukdomsrelaterade situationer.
Ur ett patientperspektiv är det av stort värde att enkelt få kontakt med en sjuksköterska med kunskap om och erfarenhet av sjukdomen. Detta utgör grunden till ett långsiktigt, gott omhändertagande av personer med MS eller Parkinsons sjukdom och är en trygghetsfaktor
i personernas vardag.
Motivering till rekommendationen lyder att tillståndet har en stor svårighetsgrad och att MS-sjuksköterskan skapar förutsättningar för en säker och kontinuerlig vård och läkemedels-behandling samt en långsiktig omvårdnad av patienten, vilket kan bidra till en bättre livskvalitet för den enskilde personen och de närstående. Det vetenskapliga underlaget för åtgärden är otillräckligt, men åtgärden har stöd i beprövad erfarenhet enligt ett systematiskt konsensusförfarande. (Socialstyrelsen- Nationella riktlinjer – Vård vid multipel skleros och Parkinsons sjukdom- Stöd för styrning och ledning, 2016, s. 57–58)
En MS-sjuksköterska är en sjuksköterska med särskild kunskap om MS, och som kan fungera som en koordinator för patient, team och andra vårdgivare. Ur ett patientperspektiv är det av stort värde att enkelt få kontakt med en sjuksköterska med kunskap om och erfarenhet av MS. Detta utgör grunden till ett långsiktigt, gott omhändertagande av personer med MS och är en trygghetsfaktor i personernas vardag. (Nationella riktlinjer för vård vid multipel skleros och Parkinsons sjukdom. Indikatorer-Bilaga, s 23).
Socialstyrelsen anser att det är huvudmännens ansvar att se till att personalen får kontinuerlig
fortbildning och att de därför bör bygga upp varaktiga strukturer för kompetensutveckling, om detta saknas idag. (Nationella riktlinjer – Utvärdering 2016. Vård vid multipel skleros och Parkinsons sjukdom. Indikatorer och underlag för bedömningar, s 33).
Syftet är som sagt att nätverka oss kollegor emellan så tveka inte att höra av dig till oss på e-post nedan alternativt kontakta en kollega i styrgruppen, e-postadresser finner ni till höger.